APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

61. Jadav invested Rs 15,000 @ 10% per annum for 1 year. If the interest is compounded half yearly, then the amount received by Jadav at the end of the year will be
(A) Rs 16,000.00
(B) Rs 16,500.00
(C) Rs 16,537.50
(D) Rs 16,507.50

Answer: (C)

62. P is Q’s sister, R is Q’s mother, S is R’s father, T is S’s mother. How is P related to S?
(A) Grandson
(B) Granddaughter
(C) Son
(D) Daughter

Answer: (B)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)




63. If in a certain code, MAITRE is written as NCLXWK, then KARTIK will be written as
(A) LCUXNQ
(B) LCVXNQ
(C) LCVXMQ
(D) LCUXMQ

Answer: (A)

64. The educated middle class in India
(A) opposed the Revolt of 1857
(B) supported the Revolt of 1857
(C) fought against native rulers
(D) remained neutral to the Revolt of 1857

Answer: (D)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

65. Which one of the following was the first English newspaper in India in the year 1780?
(A) The Calcutta Gazette
(B) The Bengal Gazette
(C) The Bengal Journal
(D) The Bombay Herald

Answer: (B)





66. Who succeeded Robert Clive to lead the East India Company?
(A) Lord Bentinck
(B) Lord Cornwallis
(C) Lord Hastings
(D) Lord Wellesley
Answer: (C)

67. Job Charnock founded Calcutta at the site of
(A) Sutanuti
(B) Kalikata
(C) Govindapur
(D) All of the above

Answer: (D)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

68. The seasonal reversal of winds is the typical characteristic of
(A) Equatorial climate
(B) Mediterranean climate
(C) Monsoon climate
(D) All of the above

Answer: (C)




69. For which one of the following items, Tirupur is well-known as a huge exporter to many parts of the world”?
(A) Gems and jewellery
(B) Leather goods
(C) Handicrafts
(D) Knitted garments
Answer: (D)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

70. Eight-fold Path of the Buddha is known as the ‘Middle Path’ because it
(A) does not attach too much importance to knowledge and conduct
(B) attaches equal importance to knowledge and conduct
(C) avoids self-indulgence as well as self-immolation
(D) is open to the clergy and the laity

Answer: (C)

This Post Has 9 Comments

  1. Devid Kr. Narah

    Its a good platfrom for preparation APSC aspirants candidate .

  2. Cultivator 7

    Q32) Answer should be Astra is a BVR air -air missile..Prithvi is a tactical surface-surface short range ballistic missile

    1. Assam Gk

      Yes, you are correct Astra is a all weather BVR missile. So, correction to the Answer is done. Thanks for pointing it out.

  3. Cultivator 7

    Q 91)Answer should be Lord Mayo..

    1. Assam Gk

      Thanks , Correction Done.

  4. Khanin

    Really very helpful Q ans…assam gk long live

  5. Naba Kumar

    38. Hygrometer is used to measure/ record humidity

    1. Assam Gk

      To measure Humidity Hygrometer is used but to record humidity Hygrograph is used and here as the option is not given so Thermo-hygrograph is the correct answer that measures and records both temperature and humidity.

  6. Monjit Gogoi

    Good initiative and keep it up

Leave a Reply

Close Menu
error: