APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

51. The World Trade Organization (WTO) formally approved which country’s membership in December, 2015?
(A) Kyrgyzstan
(B) Pakistan
(C) Kazakhstan
(D) Afghanistan

Answer: (D)

52. Which of the following is a warm current?
(A) South Pacific Current
(B) Kuroshio Current
(C) Labrador Current
(D) Rip Current

Answer: (B)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)




53. The tropical cyclone of Philippines is termed as
(A) Typhoon
(B) Willy-willy
(C) Hurricane
(D) Baguio

Answer: (D)

54. Which one of the following commercially important groups of trees belongs to the cool temperate hardwood species?
(A) Maple, mahogany and oak
(B) Mahogany, ebony and maple
(C) Oak, poplar and maple
(D) Ebony, oak and poplar

Answer: (C)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

55. Biodiversity forms the basis for human existence in which of the following ways?
(A) Soil formation
(B) Prevention of soil erosion
(C) Recycling of waste
(D) Pollination of crops
(E) All of the Above

Answer: (E)





56. Which one of the following covers the highest percentage of forest area in the world?
(A) Temperate coniferous forest
(B) Temperate deciduous forest
(C) Tropical monsoon forest
(D) Tropical rain forest
Answer: (A)

57. Which one of the following basins experiences the conventional rainfall?
(A) Amazon
(B) Ganga
(C) Hwang Ho
(D) Mississippi

Answer: (A)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

58. How many kilometres are represented by 1° of latitude?
(A) 321 km
(B) 211 km
(C) 111 km
(D) 91 km

Answer: (C)




59. Which one of the following was the first fort constructed by the British in India?
(A) Fort William
(B) Fort. St. George
(C) Fort St. David
(D) Fort St. Angelo
Answer: (B)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

60. Which of the following Europeans were the last to come to pre-independent India as traders?
(A) Dutch
(B) English
(C) French
(D) Portuguese

Answer: (C)

This Post Has 9 Comments

  1. Devid Kr. Narah

    Its a good platfrom for preparation APSC aspirants candidate .

  2. Cultivator 7

    Q32) Answer should be Astra is a BVR air -air missile..Prithvi is a tactical surface-surface short range ballistic missile

    1. Assam Gk

      Yes, you are correct Astra is a all weather BVR missile. So, correction to the Answer is done. Thanks for pointing it out.

  3. Cultivator 7

    Q 91)Answer should be Lord Mayo..

    1. Assam Gk

      Thanks , Correction Done.

  4. Khanin

    Really very helpful Q ans…assam gk long live

  5. Naba Kumar

    38. Hygrometer is used to measure/ record humidity

    1. Assam Gk

      To measure Humidity Hygrometer is used but to record humidity Hygrograph is used and here as the option is not given so Thermo-hygrograph is the correct answer that measures and records both temperature and humidity.

  6. Monjit Gogoi

    Good initiative and keep it up

Leave a Reply

Close Menu
error: