APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

31. Which one of the following pairs is the third generation (3G) mobile telecommunication?
(A) WiMAX and UMTS
(B) GPRS and EDGE
(C) WAMAX and EDGE
(D) UMTS and GPRS

Answer: (A)

32. Which one of the following is an air-to-air missile?
(A) Astra
(B) Akash
(C) Becquerel
(D) Prithvi

Answer: (A) Astra is an all weather beyond-visual-range air-to-air missile developed by the Defence Research and Development Organisation, India.

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)




33. Where do you find the clock and calendar in/on your computer?
(A) Taskbar
(B) Menu bar
(C) Desktop
(D) Start menu

Answer: (A)

34. Which of the following groups has only the output devices?
(A) Scanner, keyboard, printer
(B) Mouse, printer, monitor
(C) Keyboard, monitor, printer
(D) Plotter, printer, monitor

Answer: (D)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

35. Who was the President of the (Swaraj Party’ in Assam during freedom movement?
(A) Bishnuram Medhi
(B) Maniram Dewan
(C) Gopinath Bordoloi
(D) Tarun Ram Phookan

Answer: (D)





36. Who among the following was the leader of the 1857 Revolt in Assam?
(A) Piyali Barua
(B) Kushal Konwar
(C) Purandar Singh
(D) Maniram Dewan
Answer: (D)

37. Which of the following tribes practises nomadic herding for subsistence?
(A) Bedouin
(B) Bakarwal
(C) Kirghiz
(D) All of the above

Answer: (D)

38. Which of the following devices is used to record humidity?
(A) Hygrometer
(B) Psychrometer
(C) Thermo-hygrograph
(D) All of the above

Answer: (C)




39. What does the term ‘Dolby B and Dolby C’ printed on the tape recorders and other sound systems refer to?
(A) Frequency modulation system
(B) Amplitude modulated system
(C) Noise reduction circuit
(D) Both d c. and a.c. power can be used
Answer: (C)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

40. A packet of information that travels between a Browser and the Web server is known as
(A) Malware
(B) Adware
(C) Spyware
(D) Cookie

Answer: (D)

This Post Has 9 Comments

  1. Devid Kr. Narah

    Its a good platfrom for preparation APSC aspirants candidate .

  2. Cultivator 7

    Q32) Answer should be Astra is a BVR air -air missile..Prithvi is a tactical surface-surface short range ballistic missile

    1. Assam Gk

      Yes, you are correct Astra is a all weather BVR missile. So, correction to the Answer is done. Thanks for pointing it out.

  3. Cultivator 7

    Q 91)Answer should be Lord Mayo..

    1. Assam Gk

      Thanks , Correction Done.

  4. Khanin

    Really very helpful Q ans…assam gk long live

  5. Naba Kumar

    38. Hygrometer is used to measure/ record humidity

    1. Assam Gk

      To measure Humidity Hygrometer is used but to record humidity Hygrograph is used and here as the option is not given so Thermo-hygrograph is the correct answer that measures and records both temperature and humidity.

  6. Monjit Gogoi

    Good initiative and keep it up

Leave a Reply

Close Menu
error: