APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

21. Who was the Viceroy of India at the time of Jallianwala Bagh massacre?
(A) Lord Irwin
(B) Lord Chelmsford
(C) Lord Hardinge
(D) Lord Curzon

Answer: (B)

22. Against whom of the following was the Lahore Conspiracy Case registered during the Indian freedom struggle?
(A) Lala Has Dayal
(B) Lala Lajpat Rai
(C) Vinayak Damodar Savarkar
(D) Vishnu Ganesh Pingle

Answer: (D)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)




23. A woman revolutionary who while receiving her degree at the convocation at the University of Calcutta from the Governor of Bengal shot him was
(A) Kalpana Dutta
(B) Bina Das
(C) Pritilata Waddedar
(D) Leela Nag

Answer: (B)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

24. The Viceroy, upon whom a bomb was thrown but he did not change his attitude towards the Indians was
(A) Lord Hardinge
(B) Warren Hastings
(C) Lord Curzon
(D) Lord Chelmsford

Answer: (A)

25. In 1930, Mahatma Gandhi started Civil Disobedience Movement from
(A) Sevagram
(B) Dandi
(C) Wardha
(D) Sabarmati

Answer: (D)





26. Who among the following founded the Ahmedabad Textile Labour Association2
(A) Mahatma Gandhi
(B) J B Kripalani
(C) N. M. Joshi
(D) Sardar Vallabhbhai Patel
Answer: (A)

27. Which one of the following aroused a wave of popular indignation that led to the massacre by the British at Jallianwala Bagh?
(A) The Arms Act
(B) The Public Safety Act
(C) The Vernacular Press Act
(D) The Rowlatt Act

Answer: (D)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

28. The Central Institute of Buddhist Studies is located in which city?
(A) Shimla
(B) Srinagar
(C) Dharamsala
(D) Leh

Answer: (D)




29. Who is known as the ‘most qualified person in India’ according to Limca Book of Records?
(A) Dr. A. P. J. Abdul Kalam
(B) Sumitra Devi
(C) Shrikant Jichker
(D) Kushal Chattenee
Answer: (C)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

30. “Every pearl in the Royal Crown is but the crystallized drops of blood fallen from the tearful eyes of the poor peasants .” Who made this statement?
(A) Ibn Batuta
(B) Al-Beruni
(C) Amir Khusru
(D) Badauni

Answer: (C)

This Post Has 9 Comments

  1. Devid Kr. Narah

    Its a good platfrom for preparation APSC aspirants candidate .

  2. Cultivator 7

    Q32) Answer should be Astra is a BVR air -air missile..Prithvi is a tactical surface-surface short range ballistic missile

    1. Assam Gk

      Yes, you are correct Astra is a all weather BVR missile. So, correction to the Answer is done. Thanks for pointing it out.

  3. Cultivator 7

    Q 91)Answer should be Lord Mayo..

    1. Assam Gk

      Thanks , Correction Done.

  4. Khanin

    Really very helpful Q ans…assam gk long live

  5. Naba Kumar

    38. Hygrometer is used to measure/ record humidity

    1. Assam Gk

      To measure Humidity Hygrometer is used but to record humidity Hygrograph is used and here as the option is not given so Thermo-hygrograph is the correct answer that measures and records both temperature and humidity.

  6. Monjit Gogoi

    Good initiative and keep it up

Leave a Reply

Close Menu
error: