APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

11. The maximum permissible period between two Sessions of a State Legislative Assembly is
(A) one year
(B) six months
(C) three months
(D) indefinite

Answer: (B)

12. The Governor of which State has been vested with special powers regarding the Scheduled Tribal Areas?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Assam
(C) Maharashtra
(D) West Bengal

Answer: (B)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)




13. The State of Jammu and Kashmir was accorded special status under
(A) Article 356 of the Constitution
(B) Article 370 of the Constitution
(C) Articles 356 and 370 of the Constitution
(D) None of the above

Answer: (B)

14. Under which Article, the Supreme Court has the power to review its own judgement or order?
(A) Article 137
(B) Article 254
(C) Article 256
(D) Article 142

Answer: (A)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

15. Who has written 3524 songs in 650 films over 33 years and due to this, he was eligible for a Guinness Book of World Records entry after extensive documentation and verification of each and every track?
(A) Gulzar
(B) Javed Akhtar
(C) Faaiz Anwar
(D) Sameer

Answer: (D)





16. The paintings on the walls and ceilings in the Ajanta Caves depict mainly
(A) incidents relating to the Ramayana and Mahabharata
(B) legends relating to Vikramaditya
(C) incidents relating to the life of Gautama Buddha
(D) incidents relating to the life of Mahavira
Answer: (C)

17. Which of the following Mughal buildings is said to possess the unique feature of being exactly equal in length and breadth?
(A) Agra Fort
(B) Red Fort
(C) Buland Darwaza
(D) Taj Mahal

Answer: (D)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

18. When was the ‘National Anthem’ adopted by the Government?
(A) 15th August, 1947
(B) 26th January, 1947
(C) 24th January, 1950
(D) 14th August, 1947

Answer: (C)




19. The Union Government has decided to impose 0.5% cess on which services to fund the `Swachh Bharat Programme?
(A) All non-taxable services
(B) All charitable services
(C) Non-refundable services
(D) All taxable services
Answer: (D)

20. The Radcliffe Committee was appointed to
(A) solve the problem of minorities in India
(B) give effect to the Independence Bill
(C) delimit the boundaries between India and Pakistan
(D) enquire into the riots in East Bengal

Answer: (C)

This Post Has 9 Comments

  1. Devid Kr. Narah

    Its a good platfrom for preparation APSC aspirants candidate .

  2. Cultivator 7

    Q32) Answer should be Astra is a BVR air -air missile..Prithvi is a tactical surface-surface short range ballistic missile

    1. Assam Gk

      Yes, you are correct Astra is a all weather BVR missile. So, correction to the Answer is done. Thanks for pointing it out.

  3. Cultivator 7

    Q 91)Answer should be Lord Mayo..

    1. Assam Gk

      Thanks , Correction Done.

  4. Khanin

    Really very helpful Q ans…assam gk long live

  5. Naba Kumar

    38. Hygrometer is used to measure/ record humidity

    1. Assam Gk

      To measure Humidity Hygrometer is used but to record humidity Hygrograph is used and here as the option is not given so Thermo-hygrograph is the correct answer that measures and records both temperature and humidity.

  6. Monjit Gogoi

    Good initiative and keep it up

Leave a Reply

Close Menu
error: