APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

91. The first Census was conducted at the time of
(A) Lord Dufferin
(B) Lord Lytton
(C) Lord Auckland
(D) Sir John Napier
(E) Lord Mayo

Answer: (E)

92. There are only two known examples of cave paintings of the Gupta period in ancient India. One of these is the paintings of Ajanta Caves. Where is the other surviving example of Gupta paintings?
(A) Ellora Caves
(B) Bagh Caves
(C) Lomas Rishi Caves
(D) Nasik Caves

Answer: (B)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)




93. Which one of the following Gupta Kings had to face the first Huna invasion?
(A) Skandagupta
(B) Buddhagupta
(C) Purugupta
(D) Kumaragupta I

Answer: (D)

94. Who among the following anticipated Newton by declaring that all things gravitate to the earth)
(A) Aryabhatta
(B) Varahamihira
(C) Buddhagupta
(D) Brahmagupta

Answer: (D)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

95. The quorum of the Parliament is fixed at
(A) one-tenth of the membership of the House
(B) two-thirds of the membership of the House
(C) one-third of the membership of the House
(D) one-eighth of the membership of the House

Answer: (A)





96. Which one of the following industries is known as ‘Sunrise Industry?
(A) Iron and Steel
(B) Cotton and Textile
(C) Information Technology
(D) Tea and Coffee
Answer: (C)

97. How many satellites were launched by Indian Space Research Organization (ISRO) to create history on February 15, 2017?
(A) 84
(B) 93
(C) 102
(D) 104

Answer: (D)

98. MS-Word is an example of
(A) compiler
(B) application software
(C) system software
(D) operating system

Answer: (B)




99. During whose reign at Rangpur city, an amphitheatre known as `Rang Ghar’ for animal fight was built?
(A) Rudra Singha
(B) Pramatta Singha
(C) Siba Singha
(D) Rajeshwar Singha
Answer: (B)

100. Which city has issued a red alert for air pollution for the first time ever on December, 2015 with a heavy cloud of dangerous smog blanketing the city?
(A) Hong Kong
(B) New Delhi
(C) Beijing
(D) None of the above

Answer: (C)

This Post Has 9 Comments

  1. Devid Kr. Narah

    Its a good platfrom for preparation APSC aspirants candidate .

  2. Cultivator 7

    Q32) Answer should be Astra is a BVR air -air missile..Prithvi is a tactical surface-surface short range ballistic missile

    1. Assam Gk

      Yes, you are correct Astra is a all weather BVR missile. So, correction to the Answer is done. Thanks for pointing it out.

  3. Cultivator 7

    Q 91)Answer should be Lord Mayo..

    1. Assam Gk

      Thanks , Correction Done.

  4. Khanin

    Really very helpful Q ans…assam gk long live

  5. Naba Kumar

    38. Hygrometer is used to measure/ record humidity

    1. Assam Gk

      To measure Humidity Hygrometer is used but to record humidity Hygrograph is used and here as the option is not given so Thermo-hygrograph is the correct answer that measures and records both temperature and humidity.

  6. Monjit Gogoi

    Good initiative and keep it up

Leave a Reply

Close Menu
error: