Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

APSC Combined Competitive Examination (Prelims)
Year – 2017
(GENERAL STUDIES)

 

Full Marks: 200
Time: 3 hours

1. Goods and Services Tax (GST) would replace which of the following taxes levied at present?
(A) Income tax
(B) Corporate tax
(C) Capital gains tax
(D) Value-added tax (VAT)

Answer: (D)

2. The High Altitude Warfare School of the Indian Army is located at
(A) Siachen
(B) Manali
(C) Gulmarg
(D) Leh

Answer: (C)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)




3. Which among the following countries is the largest troop contributor to the United Nations Peacekeeping Mission?
(A) China
(B) India
(C) Bangladesh
(D) Pakistan

Answer: (C)

4. Who said, “India is the bright spot on the cloudy global horizon”?
(A) UN Secretary General Ban Ki-moon
(B) Former US President Barack Obama
(C) Indian President Pranab Mukherjee
(D) IMF Chief Christine Lagarde

Answer: (D)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

5. The Supreme Court was set up under the
(A) Regulating Act, 1773
(B) Pitt’s India Act, 1784
(C) Indian Councils Act, 1861
(D) Indian Councils Act, 1892

Answer: (A)





6. Under which of the following Articles, additional and acting judges can be appointed in the High Courts?
(A) Article 220
(B) Article 229
(C) Article 224
(D) Article 231
Answer: (C)

7. The first Lok Adalat was held in the year
(A) 1985
(B) 1986
(C) 1987
(D) 1988
(E) 1982

Answer: (E)

8. Who/Which among the following is the custodian of the Constitution of India?
(A) The President of India
(B) The Prime Minister of India
(C) The Lok Sabha Secretariat
(D) The Supreme Court of India

Answer: (D)




9. Which one of the following jurisdictions of the Indian judiciary covers Public Interest Litigation?
(A) Appellate jurisdiction
(B) Original jurisdiction
(C) Advisory jurisdiction
(D) Epistolary jurisdiction
Answer: (A)

APSC Question paper 2017 (General Studies-Prelims-Solved)

10. The power of the Supreme Court of India to decide disputes between the Centre and State falls under its
(A) writ jurisdiction
(B) advisory jurisdiction
(C) original jurisdiction
(D) appellate jurisdiction

Answer: (C)

This Post Has 9 Comments

  1. Its a good platfrom for preparation APSC aspirants candidate .

  2. Q32) Answer should be Astra is a BVR air -air missile..Prithvi is a tactical surface-surface short range ballistic missile

    1. Yes, you are correct Astra is a all weather BVR missile. So, correction to the Answer is done. Thanks for pointing it out.

  3. Q 91)Answer should be Lord Mayo..

    1. Thanks , Correction Done.

  4. Really very helpful Q ans…assam gk long live

  5. 38. Hygrometer is used to measure/ record humidity

    1. To measure Humidity Hygrometer is used but to record humidity Hygrograph is used and here as the option is not given so Thermo-hygrograph is the correct answer that measures and records both temperature and humidity.

  6. Good initiative and keep it up

Leave a Reply

Close Menu
error: