APSC Question paper 2013 (General Studies-Prelims-Solved)

71. Prachya Sasanavali was edited by
A. Dr. Maheswar Neog
B. Dr. Birinchi Kumar Barua
C. Dr. Surya Kumar Bhuyan
D. Alexander Mackezine

Answer: A. Dr. Maheswar Neog

72. The king nicknamed as Bhagaraja was
A. Sutiyampha
B. Sutamla
C. Surampha
D. Sunytpha

Answer: C (Surampha was known as Bhagaraja)

73. A pioneer lady responsible for forming the Mrityu Bahini in Assam in connection with the freedom struggle of the country was
A. Chandraprabha Saikiani
B. Pushpalata Das
C. Rani Gaidinlieu
D. None of themselves

Answer: B (Pushpalata Das)



74. Which one of the following statements is not correct?
A. Civil Disobedience Movement was started based on the issue of salt
B. Dandi March was started from Gandhiji’s Ashram at Wardha
C. Gandhi violated the Salt Laws on April 6, 1930
D. Salt March was widely covered by the European and American press

Answer: B

75. Who among the following Indian film personalities received Oscar Award?
A. Subhas Ghai
B. Ramananda Sagar
C. Amitabh Bachchan
D. Bhanu Athaiya

Answer: D

76. Bagarumba is a folk dance performed by
A. Garos
B. Bodos
C. Mishings
D. Rabhas

Answer: B (Bodos)

77. Maidans are
A. elaborate burial tanks of Ahom nobility and kings
B. large fields
C. temples
D. enclosure for sporting activities

Answer: A




78. The Assam Gas Cracker Project at Tengakhat does not have the proposal to produce
A. oxo-alcohols
B. Portland cement and hollow bricks
C. ethylene and propylene
D. polyethylene

Answer: B

79. Ibn Batuta, the celebrated traveller, visited Assam in the
A. thirteenth century
B. fourteenth century
C. fifteenth century
D. tenth century

Answer: B (Fourteenth century)

80. Rang Ghar was constructed during the reign of
A. Rudra Singha
B. Rajeswar Singha
C. Pramatta Singha
D. Siva Singha

Answer: C

This Post Has 9 Comments

    1. Yes It is Frontier Officer

    1. Thanks for pointing out the mistake.

  1. 80. Rang not Gang

    1. Sorry for the Typing mistake, it is corrected now.

  2. Can u pls upload apsc prelims solved question paper of 2017

    1. Sure i will upload within 1 or 2 days

  3. Q92..it will be DILBAR and DOSAI because..it was written by SUKUMAR BORKAITH but the illustration work(drawing was done by DILBOR and DOASAI

Leave a Reply

Close Menu
error: