APSC Question paper 2013 (General Studies-Prelims-Solved)

41. There was a plan holiday in India during
A. 1955-1958
B. 1961-1964
C. 1971-1974
D. None of the above

Answer: D ( Plan holiday was in 1966-1969).

42. What was set up in 1950 for conducting large-scale surveys to meet the data needs of the country for the estimation of the national income and related aggregates?
A. The Planning Commission
B. The National Sample Survey
C. The Bureau of Industrial Costs
D. The Central Statistical Organization

Answer: B

43. Which of the following is not correct in respect of the term disinvestment?
A. Reduction of public debt
B. A process of privatization
C. Release of large amounts of public resources locked up in non-strategic public sector enterprise
D. Revival of public sector enterprises

Answer: A



44. Which is the new tax regime proposed to be introduced in the country?
A. GST (Goods Services Tax)
B. VAT (Value Added Tax)
C. Agricultural Income Tax
D. Central Excise

Answer: A (GST)

45. The first systematic attempt of economic planning in India was made in the year
A. 1934
B. 1937
C. 1943
D. 1944

Answer:  A

46. The minimum amount of calorie-based definition of poverty in India was accepted in them
A. Fourth Plan
B. Fifth Plan
C. Sixth Plan
D. Seventh Plan

Answer: C (Sixth Plan)

47. Under decentralized planning, a planning committee is set up at which level?
A. Block
B. Subdivision
C. District
D. Gaon Panchayat

Answer: C

48. Which is the largest plain of the world?
A. Siberian Plain
B. Indo-Gangatic Plain
C. The Prairies
D. The Steppe Land

Answer: A (Siberian Plain)




49.How much percent of the Indian landmass is covered by the State of Assam?
A. 3.39%
B. 2.39%
C. 4.39%
D. 2.93%

Answer:  B

50. Which of the following seas is without a coastline?
A. Black Sea
B. Mediterranean sea
C. Sargasso sea
D. Sea of Azov

Answer: C (Sargasso sea)

This Post Has 9 Comments

    1. Yes It is Frontier Officer

    1. Thanks for pointing out the mistake.

  1. 80. Rang not Gang

    1. Sorry for the Typing mistake, it is corrected now.

  2. Can u pls upload apsc prelims solved question paper of 2017

    1. Sure i will upload within 1 or 2 days

  3. Q92..it will be DILBAR and DOSAI because..it was written by SUKUMAR BORKAITH but the illustration work(drawing was done by DILBOR and DOASAI

Leave a Reply

Close Menu