APSC Question paper 2013 (General Studies-Prelims-Solved)

21. Who was the President of Swaraj Party formed in Assam during the Freedom Movement?
A. Maniram Dewan
B. Vishnuram Medhi
C. Gopinath Bordoloi
D. Tarun Ram Phukan

Answer: D

22. Name of the Submarine which was destroyed in a major accident in 2013 is
A. INS Sindhurakshak
B. INS Shalki
C. INS Godavari
D. INS Yamuna

Answer: A

23. The famous musician Zubin Mehta was in news recently which had an Indian connection because
A. of his refusal to perform in Israel
B. he is a foreign citizen of Indian origin
C. of a concert in Srinagar, Jammu and Kashmir
D. None of the above

Answer: C



24. The ship MV Bingo was drowned due to cyclone Phailin on October 12, 2013. The 18 member crew on board was rescued after 40 hours by
A. Dornier Aircraft CG 970
B. Dornier Aircraft CG 790
C. Dornier Aircraft CG 079
D. Boeing 777

Answer: B

25. Which of the following has announced its plan to launch the world’s largest solar sail in 2014?
A. NASA
B. ISRO
C. European Space Agency
D. Japanese Space Agency

Answer: A

26. Female literacy rate in India as per the Census Data, 2011 stands at
A. 64.6%
B. 70.3%
C. 62.5%
D. 68.2%

Answer: A

27. In the last one decade, which among the following sectors has attracted the highest foreign direct investment inflows into india?
A. Chemicals other than fertilizers
B. Service Sector
C. Food processing
D. Telecommunication

Answer: B.




28. Which Indian economist helped create the United Nations Human Development Index?
A. Jagdish Bhagawati
B. Amartya Sen
C. Arvind Panagariya
D. Ashok Desai

Answer: B

29. In India, which one among the following formulates the fiscal policy?
A. The planning Commission
B. The ministry of finance
C. The finance commission
D. The reserve bank of India

Answer: C

30. The committee that recommended abolition of tax rebate under Section 88 is
A. Chelliah Committee
B. Kelkar Committee
C. Shome Committee
D. None of the above

Answer: B

This Post Has 9 Comments

    1. Yes It is Frontier Officer

    1. Thanks for pointing out the mistake.

  1. 80. Rang not Gang

    1. Sorry for the Typing mistake, it is corrected now.

  2. Can u pls upload apsc prelims solved question paper of 2017

    1. Sure i will upload within 1 or 2 days

  3. Q92..it will be DILBAR and DOSAI because..it was written by SUKUMAR BORKAITH but the illustration work(drawing was done by DILBOR and DOASAI

Leave a Reply

Close Menu