Ancient Indian History – Test Set 9

1. The most striking feature of the Ashokan pillars is their
(a) monolithic structure
(b) carving
(c) polish
(d) uniformity of workmanship

Ans: (c)

2. Megasthanes, the ambassador of Selucus at the Mauryan court in Pataliputra, wrote
an account of the period in his book
(a) Travels of Megasthanes
(b) Indika
(c) Indicoplecusts
(d) Both (b) and (c)

Ans: (b)

3. Which of the following is the single most important source of the history of Ashoka?
(a) Sri Lankan chronicles Dipavamsa and Mahavamsa
(b) Buddhist works Divyavadana and Ashokavadana
(c) Inscriptions of Ashoka
(d) Archaeological Sources and the Puranas

Ans: (c)




4. After the Kalinga War, Ashoka decided never to wage any war because?
(a) After the conquest of Kalinga the political unity of Mauryan India had been achieved
(b) Ashoka felt apologetic about the destruction of men and material on both sides in the war
(c) He was moved by the violence, slaughter and sufferings to the combatants and noncombatants in the war
(d) Shortly after the war he adopted Buddhism which was opposed to violence

Ans: (c)

5. In his inscriptions Ashoka called himself
(a) Devanampriya Priyadarshi King
(b) Ashoka Priyadarshi
(c) Dhammasoka (Dharmasoka)
(d) Daivaputra

Ans: (a)

6. Ashoka’s claim to be one of the greatest rulers in world history life in the fact that
(a) his aims covered both the religious and secular aspects of life
(b) he worked for the material moral and spiritual uplift of the people
(c) after a single conquest he dedicated himself completely to the cause of peace
(d) he attempted to unify the people of different castes and communities into a bound of common moral ideal

Ans: (c)

7. The moat important official post with vast responsibilities created by Asoka was
(a) Rajuka
(b) Yukta
(c) Dharamamahamatya
(d) Prativedaka

Ans: (c)




8. The Mauryan sculptors had attained the highest perfection in the carving of
(a) floral designs
(b) pillars
(c) animal figures
(d) yaksha figures

Ans: (c)

9. Kautilya (also known as Vishnugupta and Chanakya) is the author of Arthasastra
which has been compared with
(a) Plato’s State
(b) Machiavelli’s Prince
(c) Karl Marx’s Das Kapital
(d) Hitler’s Mein Kampf

Ans: (b)

10. Which of the following was not one of the actual cause for the decline of the Mauryan empire?
(a) Ashoka’s pacifist policies
(b) Division of the empire after Ashoka
(c) Foreign aggressions particularly Greek
(d) Economic and financial crisis

Ans: (a)

Leave a Reply

error: