Ancient Indian History-Test Set 4

1. The Vedic economy was based on
(a) trade and commerce
(b) crafts and industries
(c) agriculture and cattle rearing
(d) all the above

Ans: (c)

2. The normal form of government during the Vedic period was
(a) democracy
(b) republics
(c) oligarchy
(d) monarchy

Ans: (d)

3. Two popular Assemblies of the Vedic period were
(a) Sabha and Mahasabha
(b) Mahasabha and Ganasabha
(c) Sabha and Samiti
(d) Ur and Kula

Ans: (c)




4. The Indo-Greek Kingdom set up in north Afghanistan in the beginning of the secondcentury BC was
(a) Scythia
(b) Zedrasia
(c) Bactria
(d) Aria

Ans: (a)

5. The beat specimens of Mauryan art are represented by their
(a) Stupas
(b) Pillars
(c) Chaityas
(d) Caves

Ans: (b)

6. Which of the following does not represent an important source material for the Mauryan period?
(a) Literary works
(b) Foreign accounts
(c) Numismatic evidence
(d) Epigraphic sources

Ans: (c)

7. According to Strabo, the Tamil kingdom to first send emissaries to meet Augustin in Athens in 20 BC, was
(a) Pallava
(b) Chola
(c) Pandya
(d) Chera

Ans: (c)




8. Who among the following was the founder of the Nanda dynasty?
(a) Mahapadma Nanda
(b) Ashoka Nanda
(c) Dhana Nanda
(d) None of the above

Ans: (a)

9. The word ‘Veda’ has been derived from the root word ‘Vid’ which means
(a) Divinity
(b) Sacredness
(c) Doctrine
(d) Knowledge

Ans: (d)

10. The Kushan rule was brought to an end by
(a) The Nagas
(b) The Britishers
(c) Samudragupta
(d) The Hindu Shahi Dynasty

Ans: (d)

Leave a Reply

error: