Ancient Indian History – Test Set 11

1. Mauryan Dynasty was founded by
(a) Ashoka
(b) Chandragupta Maurya
(c) Pushyamitra
(d) Ajatasatru

Ans: (b)

2. The Svetambara Jains were
(a) clad in white
(b) clad in black
(c) clad in red
(d) saffron clad

Ans: (a)




3. The Buddha
(a) rejected the theory of Karma
(b) was non-committal on the theory of Karma
(c) believed in the theory of Karma
(d) suggested an alternative to the theory of Karma

Ans: (c)

4. The Buddhist Doctrines were written in
(a) Sanskrit
(b) Pali
(c) Tibetan
(d) Not written in any language but orally transmitted

Ans: (b)




5. The first Buddhist Council was held at
(a) Lumbini
(b) Kapilavastu
(c) Rajagriha
(d) Avanti

Ans: (c)

6. Ashoka was much influenced by Buddhist monk called
(a) Upagupta
(b) Vasubandhu
(c) Ambhi
(d) Asvagosha

Ans: (a)

7. Megasthanes visited India during the period of
(a) Chandragupta II
(b) Ashoka
(c) Chandragupta Maurya
(d) Harsha

Ans: (c)

8. Megasthanes was the Ambassador of
(a) Selukos Nikator
(b) Alexander
(c) Darius
(d) The Persians

Ans: (a)




9. “The Indica” was written by
(a) Kautilya
(b) Patanjali
(c) Megasthanes
(d) Panini

Ans: (c)

10. The Eight-fold path was enunciated by
(a) The Buddha
(b) Mahavira
(c) Nehru
(d) Mahatma Gandhi

Ans: (a)

Leave a Reply

error: