Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Analogies or Related Pair MCQ

1. Hiss: Snake ::
(A) Notes: Music
(B) Splash: Water
(C) Trumpet: Elephant
(D) Cat: Mew

Answer: (C) Trumpet: Elephant

2. Joke: Laughter ::
(A) Cry: Sorrow
(B) Disease: Medicine
(C) Death: Life
(D) Miracle: Surprise

Answer: (D) Miracle: Surprise




3. Day: Night ::
(A) Dark: Black
(B) Good: Rough
(C) Kind: Cruel
(D) Shining: Bright

Answer: (C) Kind: Cruel

4. Cobbler: Leather ::
(A) Shirt: Boutique
(B) Television: Engineer
(C) Woodcutter: Furniture
(D) Mason: Stone

Answer: (D) Mason: Stone

5. Words: Poetry ::
(A) Dictionary Letters
(B) Notes: Music
(C) Wheat: Food
(D) Planet: Sun

Answer: (B) Notes: Music





6. Mask: Disguise ::
(A) Clothes: Necessity
(B) Building: Offices
(C) Make-up: Beautify
(D) Radio: News
Answer: (C) Make-up: Beautify

7. Orthopedic: Bone ::
(A) Psychiatry: Mind
(B) Skin: Allergy
(C) Antibiotics: Fever
(D) Fracture: Plaster

Answer: (A) Psychiatry: Mind

8. IRON : BLACKSMITH ::
(A) Cotton : Cloth
(B) Food : Gourmet
(C) Clay : Potter
(D) Silver : Miner
(E) Gold : Miser

Answer: (C) Clay : Potter





9. FISH : SCALES ::
(A) Book : Papers
(B) Snake : Fangs
(C) Birds : Feather
(D) Car : Wheels
(E) Cat : Claws
Answer: (C) Birds : Feather

10. LIQUID: HYDRAULICS::
(A) motion: dynamics
(B) water: hydroponics
(C) data: statistics
(D) music: eurythmics

Answer: (A) motion: dynamics

11. CIRCUITOUS : ROUTER ::
(A) problematic : solution
(B) devious : argument
(C) elliptical : brevity
(D) judicious : selection
(E) profound : depth

Answer: (B) devious : argument





12. HOPE : ASPIRES ::
(A) love: elevates
(B) film: flam
(C) fib: lie
(D) fake: ordinary
Answer: (C) fib: lie

13. CORPOREAL: SPIRITUAL ::
(A) mesa: plateau
(B) moron: savant
(C) foreigner: immigrant
(D) pedagogue: teacher

Answer: (B) moron: savant

14. SYMPHONY: COMPOSER ::
(A) Leonardo: music
(B) Fresco: painter
(C) Colours: pallet
(D) Art: appreciation

Answer: (B) Fresco: painter




15. GRAIN: SALT ::
(A) shard: pottery
(B) shred: wood
(C) blades: grass
(D) chip: glass
Answer: (D) chip: glass

Leave a Reply

Close Menu
error: